Regióny Košice Top

POZOR! V známom obchodnom reťazci sa objavili prsia so salmonelou: Nemáte ich doma aj vy?

V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia
Ilustračné foto. Zdroj: TASR / Štefan Puškáš

KOŠICE – Odborníci zo Slovenskej obchodnej inšpekcie odhalili nález salmonely v kuracích prsiach. Mäso sa objavilo na pultoch známeho obchodného reťazca. Skontrolujte si, či ste tento produkt nezakúpili aj vy a nekonzumujte ho.

 

Kuracie prsia patria rozhodne medzi bežné potraviny, ktoré sa nájdu takmer v každej domácnosti. Ak sa však u vás doma ocitol výrobok z predajne, Supermarket Fresh s.r.o., Strojárenská 11, 040 01 Košice, je možné, že sa v ňom vyskytla salmonela. Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy totiž odobrali z tohto obchodu vzorku produktu “prsia kuracie bez kosti a kože chladené“, výrobná dávka: 059, dátum spotreby: 03.03.2022, krajina pôvodu: Poľsko, výrobca: Zaklady Miesne Wieslaw Lesniak, Axentowicza 20a, Nowy Sacz 33-300, Poľsko,” a podarilo sa im v ňom odhaliť salmonelu, konkrétne “Salmonella enterica sérovar Enteritidis”

Hoci tento produkt už bol počas kontroly po dátume spotreby, je však možné, že sa u vás doma stále nachádza. Mnohí si totiž práve mäso dávajú do mrazničiek, kde vydrží omnoho dlhšie. Ak ste ich teda ešte neskonzumovali, radšej sa im vyhnite. Salmonela je totiž ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje u potravín živočíšneho pôvodu, “napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete, dávali pozor a mäso dostatočne tepelne upravovali.