Regióny Košice Trebišov Top

POZOR na túto potravinu! Môže vám spôsobiť zdravotné problémy

pozor
Ilustračná foto. ZDROJ: zoznam.sk

TREBIŠOV – Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy upozorňujú na mäsový výrobok, ktorý sa objavil na trhu. Zákazníkom, ktorí si tento produkt kúpili a skonzumujú ho, môže totiž vyvolať nepríjemné zdravotné problémy. Máte ho doma aj vy?

 

Konkrétne ide o produkt “KINGA základ na fašírky 500g KINGA“, hlbokozmrazené, šarža 28.04.2022, DMT 27.10.2022, dodávateľ Kispatak 2000 KFt., Sárospatak Wesselényi út. 20/C, 3950 Maďarsko, krajina pôvodu Poľsko, výrobca Zaklad przetworstwa miestnego „RASKO“, R. Skorzycki spolka jawna, Witosa 5, 97-226 Zelechlinek, schvaľovacie číslo PL 10160306.” Tento produkt sa objavil na pultoch obchodu s potravinami v obci Svätuše v okrese Trebišov.

Odborníci z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trebišov totiž počas kontroly odobrali vzorku pomocou ktorej zistili, že vo výrobku bola prítomná Salmonella Typhimurium. Inšpektori tak okamžite pristúpili k sťahovaniu tohto výrobku z predaja a upozorňujú všetkých, ktorí si tento výrobok mohli zakúpiť.

Sťahovanie mäsa na fašírku.
Sťahovanie mäsa na fašírku. Zdroj: TASR/František Iván

Salmonella Typhimurium je salmonela, ktoré je spolu so Salmonellou Enteritidis označovaná ako “invázne salmonely, nakoľko salmonelózy vyvolané týmito sérotypmi patria u ľudí medzi najčastejšie a najvážnejšie alimentárne nákazy,” informujú o tom pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Salmonela je ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje u potravín živočíšneho pôvodu, “napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete, dávali pozor a mäso dostatočne tepelne upravovali.