Regióny Košice

Kuchári bez hraníc varia vo Vyšnom Nemeckom počas svojich dovoleniek. Ľuďom vydajú 1000 porcií jedla denne

Vyšné Nemecké
Kuchári bez hraníc varia pre utečencov počas svojho voľna. Zdroj: FB Hazz

VYŠNÉ NEMECKÉ – Členovia združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc, ktorí na hraničnom priechode Vyšné Nemecké od 1. marca poskytujú vojnovým utečencom z Ukrajiny ako jediní teplú stravu, si pre naplnenie svojej charitatívnej misie vyberajú dovolenky. Fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov a tiež vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci.

 

Informoval o tom prezident Aregala Slovensko Marek Mrúz. “Ľudia cez hranice prechádzajú 24 hodín denne a mnohí majú aj špecifické stravovacie požiadavky z náboženských či zdravotných dôvodov. Pestrú paletu našich jedál preto pravidelne obmieňame a dopĺňame aj napríklad kvalitnými vegetariánskymi jedlami,” priblížil. Bezmála 1000 porcií jedál, ktoré Kuchári bez hraníc utečencom, ale aj dobrovoľníkom denne vydajú, tvoria desiatové polievky, guláš, cestoviny, rizotá či perkelty.

Profesionálnym kuchárom, ktorí do Vyšného Nemeckého prichádzajú v rámci svojich dovoleniek z rôznych častí Slovenska, na mieste pomáhajú dobrovoľníci, fungujú najmä vďaka sponzorom. “Sú neoceniteľnou pomocou. Pomáhajú nám zabezpečiť kvalitné suroviny v potrebných objemoch,” skonštatoval Mrúz. Myslí si, že štát dosiaľ v tomto smere nevyvinul žiadnu aktivitu.