Regióny Bratislava Košice Top

DinoParku sa v Košiciach darí, čo sa nedá povedať o Bratislave!

Pozostatky z DinoParku v ZOO Bratislava Zdroj: Dominika Boršovská

KOŠICE – Zoologická záhrada v Košiciach je mimoriadne atraktívna ako pre dospelých, tak aj pre deti rôzneho veku. Čo nevidieť príde, s jarnými a letnými mesiacmi, hlavná sezóna a v ZOO Košice sa už nesmierne tešia na každého jedného návštevníka. DinoParku v ZOO Košice sa darí, čo sa však nedá povedať o tom bratislavskom. Postavenie zmlúv v jednotlivých krajoch je zarážajúce.

 

Košická ZOO sa teší nesmiernemu úspechu. Pozorovanie zvierat, ktoré by si človek najradšej zobral domov a mojkal celý deň, je obrovským lákadlom pre ľudí zo širokého okolia. ZOO v metropole východu disponuje rôznorodou zverou. Či sa už jedná o exotické mačkovité šelmy, vtáctvo alebo o zver, ktorú máme aj na Slovensku. Nesmiernej popularite sa tešia aj vďaka rôznym dobročinným či športovým akciám. Na úspechu košickej ZOO pridáva aj známy DinoPark. Spoločnosť West Media, ktorá ho prevádzkuje, mala do polovice minulého roku DinoPark aj v ZOO Bratislava. Súčasné vedenie bratislavskej ZOO sa rozhodlo vypovedať zmluvu po tom, ako si ju preštudovali a vyhodnotili, že je pre nich nevýhodná. Tú podpísalo ešte predchádzajúce vedenie až do roku roku 2023.

Nad ďalším osudom výstavy visia otázniky. Zdroj: TASR / Daniel Veselský

ZOO Bratislava musela podľa zmluvy odvádzať 30% z celkového zisku predaných vstupov spoločnosti WEST MEDIA zatiaľ čo spoločnosť využívala priestory určené pre vzácne a prehistorické druhy dinosaurov zadarmo. Po odstúpení od zmluvy sa však DinoPark ohrádzal tým, že dokázal za 17 rokov spoločnej spolupráce prilákať množstvo nových návštevníkov, čo viedlo k vyšším finančným prostriedkom pre samotnú zoologickú záhradu. Ako je teda možné, že sa ZOO na Slovensku tak veľmi líšia svojim postojom k samotnému DinoParku?

Košický DinoPark sa teší úspechu Zdroj: https://www.dinopark.sk/sk/kosice
Košický DinoPark sa teší úspechu Zdroj: https://www.dinopark.sk/sk/kosice

Iná zmluva

Kým v ZOO Bratislava bol hlavný problém v zmluve čo sa týka nájmu a finančných príspevkov zo vstupného pre spoločnosť West Media, v ZOO Košice je to úplne inak. DinoPark je v ZOO Košice umiestnený presne rovnako ako v Bratislave – a to v srdci záhrady. Avšak, DinoPark je oplotený a vyberá si svoje vlastné vstupné, čo v prípade ZOO Bratislava nebolo. DinoPark mal síce vlastný vchod, ktorý bol dostatočne a jasne označený, vstupné však bolo jednotné. Pri vstupe si tak návštevník môže vybrať, či si chce pozrieť len zvieratá, alebo sa pozrieť aj na prehistorické návštevy. V prípade, ak si kúpi vstup bez návštevy DinoParku a svoje rozhodnutie si rozmyslí, už sa tam nedostane. Spoločnosť West Media, ktorá prevádzkuje DinoPark, platí nájomné vo výške 5% z predaja vstupného a o celkový vzhľad areálu sa starajú sami, čo v prípade ZOO Bratislava nebolo. V košickej ZOO, presne ako aj v bratislavskej, sa cez zimné mesiace robí údržba zariadení, ktoré dodávajú ten správny nádych atmosféry v DinoParku, ako aj samotných dinosaurov. DinoPark otvorí svoje brány na jar a návštevníci si môžu plnými dúškami užívať históriu našej zeme.